Tovább a tartalomra
Kezdőoldal "Műszaki vezető"
Amit a festőszalag használata kapcsán tudni érdemes

Amit a festőszalag használata kapcsán tudni érdemes

Ebben a bejegyzésben a festőszalag használata kapcsán osztunk meg tippeket. Egy szoba falának kifestéséhez ugyanis nem kell feltétlenül szakembert felfogadni. Kiváltképp igaz ez akkor, ha a fal jó minőségű, de szeretne egy tisztasági festést végrehajtani vagy csak átszínezné valamelyik falat.

Van a festéken és az ecseten kívül azonban egy fontos dolog, amit érdemes használni, ha szép és tiszta munkát szeretne végezni. Ez pedig nem más, mint egy festőszalag, amit gyakran maszkolószalagként is emlegetnek.


Mi az a festőszalag, és mire való?

A festőszalag egy papíralapú ragasztószalag, amelynek csak az egyik oldala tapad. Nem túlságosan drága, de nagyon praktikus, mivel festőfólia és festőszalag használatával megóvhatja a bútorait és egyéb, lakásban használatos tárgyait attól, hogy összefesse őket.

Ezenfelül a festőszalaggal a szegélyeket is megóvhatja attól, hogy festékesek legyenek. Ha pedig többszínű falat szeretne, akkor szintén jól fog jönni majd a maszkolószalag.


Ezeket érdemes átgondolni festőszalag vásárlása előtt

Fontos szempont, hogy beltéren vagy kültéren fogja használni a festőszalagot. Ugyancsak mérlegelni kell azt, hogy mennyire kényes az a felület, amit védeni szeretne.

Az egyes maszkolószalagok ugyanis éppen annyira ragadnak csak, amennyire a használandó felület azt megkívánja. Így nyom nélkül el lehet távolítani a festést követően, és nem lesz az az érzése, hogy több kárt okozott, mint amennyi hasznot.


A festőszalag használatának lépései

Mielőtt megragadná a festőszalagot, mindenképpen tisztítsa meg alaposan azt a felületet, amire kerülne a szalag. Poros felületen nem fog ugyanis megragadni még a legjobb minőségű festőszalag sem. A poros felületeket elegendő nedves kendővel áttörölni, ám a zsíros, olajos felületeket valamilyen mosószeres szivaccsal érdemes megtisztítani.

Ezt követően már le lehet ragasztani a festőszalaggal azokat a szegélyeket, éleket vagy felületeket, amelyeket szükségesnek lát. Egy kittkéssel oda lehet szorítani a szalagot a felülethez, így a festék nem fog tudni a maszkolószalag alá szivárogni.

festőszalag

A plafon festése esetén érdemes gondolni arra, hogy a falak és a padló könnyen festékes lehet. A festőfólia ebben az esetben is jól jön, amit festőszalaggal célszerű rögzíteni.

A festés végeztével végig kell metszeni egy sniccerrel a maszkolószalag festékes oldalát azelőtt, hogy lehúzná. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy a frissen felkent festék lejöjjön.


Különböző színű falak esetén ez a teendő

Manapság trend, hogy nem egyszínűre festik a szobákat, hanem eltérőek az egyes falak színei. Amennyiben az élben történik a színváltás, nehéz ezt kontúrosan megoldani.

Ilyenkor az a megoldás, hogy le kell festeni a sarkot az első színnel. Miután az megszárad, a sarok élétől pár milliméterre kell a falat leragasztani függőlegesen a festőszalaggal. Ezzel az apró trükkel elérhető, hogy éles legyen a két különböző színű festék kontúrja, és egyáltalán nem lesz feltűnő, hogy a határvonal nem pontosan a két fal találkozásának közepén van.


Erre kell ügyelni, ha az ablakkeretet festené

Ha az ablakkeret festésére kerül sor, akkor érdemes megóvni az ablak üvegét is a nem kívánt festékpöttyöktől vagy a megfolyástól. Az üveget a keret mentén kell leszalagozni. Ezt követően a már említett módon gittkéssel kell leszorítani, le lehet vágni a felesleget és már lehet is festeni!

Amennyiben nem hagyományos módon, ecsettel festené az ablakkeretet, hanem spray segítségével, akkor az üvegfelületre egy kellő vastagságú, de nem túlságosan vastag papírt kell felragasztani, szintén maszkolószalaggal.

Ha kérdése volna a megfelelő festőszalag kiválasztása kapcsán, írjon nekünk bizalommal!
Előző cikk Amit a tárgyalószékek kapcsán tudni érdemes
Következő cikk Amit a KPE cső hőállósága kapcsán tudni érdemes